Visie ouderbetrokkenheid
Wat is ouderbetrokkenheid
Met ouderbetrokkenheid wordt de samenwerking tussen ouders[1] en school bedoeld. Op de Einsteinschool wordt ouderbetrokkenheid ook wel educatief partnerschap genoemd. Met educatief partnerschap bedoelt de school dat er wederzijdse betrokkenheid is tussen ouders en de school. Het is daarbij belangrijk dat ouders en school elkaar ondersteunen. Het doel hiervan is om het leren, de motivatie en de ontwikkeling van de kinderen te bevorderen.
Ouderbetrokkenheid vindt plaats op de volgende manieren:
● Basisvoorwaarden voor de opvoeding: Ouders zorgen voor de basisbehoeften zoals voeding, woonruimte, gezondheid en veiligheid. Daarnaast verzorgen ouders de opvoeding van hun kind.
● Communicatie: Hierbij gaat het om de wederzijdse communicatie tussen school en ouders.
● Hulp op school: Hiermee wordt het vrijwillig verrichten van een taak op school bedoeld. Bijvoorbeeld helpen als voorleesmoeder of als klassenouder, meegaan op uitstapjes.
● Betrokkenheid thuis bij school: Het thuis helpen met school of andere onderwijskeuzes die het kind moet maken.
● Besluitvorming en beleidsbeïnvloeding: Betrokkenheid bij het beleid of bestuur, bijvoorbeeld door deelname aan medezeggenschaps- of ouderraad.
● Samenwerken met de wijk: Samenwerking met de grotere gemeenschap of wijk rond de school.
[1] Als er in dit stuk over ouders wordt geschreven, worden zowel ouders als verzorgers bedoeld.
De visie op ouderbetrokkenheid
Als ouder vertrouw je je kind toe aan de school. Het is dan ook belangrijk om vertrouwen te hebben in de school waar je kind naar toe gaat. Wij zien ouders als educatieve partners. Samen zetten we ons in voor de kinderen.
Als school vinden wij het belangrijk dat de school een prettige plek is waar ouders zich welkom voelen. We vinden de meningen en ideeën van ouders heel belangrijk. Ouders kunnen deelnemen aan activiteiten binnen de school. Er is sprake van wederzijds vertrouwen tussen de ouders en school. De school en ouders werken samen. Het elkaar op de hoogte houden van de ontwikkeling en het welzijn van het kind staat hierbij centraal.
Wat kunnen ouders verwachten van de school
Als ouder mag je van school verwachten dat er goed onderwijs gegeven wordt. De school communiceert duidelijk en tijdig over de voortgang en het welbevinden van het kind. Ook stelt de school ouders op de hoogte van veranderingen op het gebied van onderwijs. De school geeft ouders het gevoel dat ze welkom zijn in de school.
Wat kan de school van ouders verwachten op het gebied van ouderbetrokkenheid
Als school verwachten wij dat ouders betrokken zijn bij het onderwijs van hun kind. Elk jaar organiseert de school een startbijeenkomst voor de ouders. Hierin wordt uitgelegd hoe het jaar eruit gaat zien, maken de ouders kennis met elkaar en het onderwijs en worden er afspraken gemaakt over ouderbetrokkenheid in de groep. We verwachten dat ouders naar de startbijeenkomst komen. Daarnaast verwachten wij dat ouders op rapportgesprekken en naar ouderochtenden komen.
Wat wordt er al gedaan op het gebied van ouderbetrokkenheid:
● De school maakt gebruik van Social Schools om ouders te informeren
● De school maakt gebruik van MijnRapportfolio om ouders te informeren over de voortgang van hun kind
● De school organiseert gedurende het jaar verschillende oudergesprekken met ouders
● Er is een medezeggenschapsraad
● Er is een ouderraad
● Er is Nederlandse taalles voor ouders
● Gedurende het jaar worden er verschillende ouderbijeenkomsten georganiseerd voor ouders
● Elke donderdagochtend wordt er een koffieochtend voor ouders georganiseerd
● Er zijn ouders die meehelpen in de klas
● Ouders helpen met de begeleiding bij uitstapjes